Diatas permintaan rakan-rakan yang dikasihi maka terhasil lah blog ni...
Pada mulanya, saya hanya memenuhi permintaan seorang rakan yang sedang mengandungkan anak pertama. Teringin nak makan bread butter puding katanya... saya pun volunteer kan diri sebab dah pernah buat bread butter puding sebelom ni.
Tak sangka, buah cempedak menjadi nangka.. bread butter puding yang saya bawa ke kelas tu mendapat pujian dan disukai oleh rakan-rakan (terasa macam chef la sangat masa tu kann..hihihi). Ramai pulak yang minta resepi.
Saya kongsikan disini resepi bread butter puding yang telah saya olah sendiri agar ianya menjadi lebih senang dan mudah untuk dibuat. Resepi ini mendapat inspirasi dari resepi-resepi puding roti dari blog-blog dari dalam dan luar negara.
"Selamat Mencuba" :)
"Selamat Mencuba" :)
Resepi Bread Butter Puding dengan Sos Kastard
Bahan-Bahan (1 family)
Bahan A
- 500ml susu segar/fresh milk
- 8 keping roti (saya guna roti gardenia)
Bahan B
- 4 sdb gula halus (kalau suka manis lagi tambah lagi 1sdb)
- 2 sdb butter (cairkan diatas dapur sebentar dgn api yang kecil)
- 2 biji telur ayam (saya guna gred A)
- 1 sdb tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 kotak kecil kismis hitam
- kalau suka boleh jugak ditambah dengan badam (*optional)
Cara-cara :-
- Koyak-koyakkan roti, tapi jangan terlalu kecil sangat yer... kemudian rendam dalam susu dan biarkan selama setengah jam.
- Sementara tu bolehlah sediakan untuk bahan-bahan B, mula-mula cairkan butter
- Pukul telur sebentar kemudian campurkan kesemua bahan-bahan B yang lain. Kacau dan gaul rata
- Satukan bahan B dengan bahan A yang telah direndam tadi ke dalam loyang.
- Bakar dalam suhu 180'C selama 40 minit atau sehingga masak
Sedang mengembang dengan jayanya, ketika ni.. bau rumah harum semerbak :) |
Sebelum dibakar |
Sos Kastard
Bahan-bahan
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sdb tepung kastard
- 3 sdb gula
Hendaklah dikacau sentiasa sehingga mendapat kepekatan yang anda mahukan.
Lepas tu sejukkan.. masukkan dalam fridge, barulah yummylicious bila makan nanti :)
Taraaaa.... dah siappp!!!
Cadangan Hidangan
Potong bread butter puding kemudian curahkan sos kastard diatasnya.
Mesti korang jelous kan tengok gambar-gambar keriangan kami sedang makan bread butter puding tuu..
Apa lagi yang ditunggu.. cuba la resepi tuu... Sekarang!!! :)
Lepas tu sejukkan.. masukkan dalam fridge, barulah yummylicious bila makan nanti :)
Taraaaa.... dah siappp!!!
Cadangan Hidangan
Potong bread butter puding kemudian curahkan sos kastard diatasnya.
Yang bertudung biru tu la yang mengandung ;) |
Cikgu Aman sampai pejam mata dapat makan bread butter puding.. sedap tak terkata..hihii |
Makan berjemaah memang best!! |
Romantik nyer suap-suap lagiii... hihihi |
Mesti korang jelous kan tengok gambar-gambar keriangan kami sedang makan bread butter puding tuu..
Apa lagi yang ditunggu.. cuba la resepi tuu... Sekarang!!! :)
Kerlass...
ReplyDeleteBanyak lagi resepi yang nak dikongsi ni Agus.. tungguu... ;)
DeleteNampak macam sedap tuhhh...
ReplyDeleteAra boleh cuba & rasa sendiri.. memang sedap dan mudah ;)
Deleteermm..memang sodapp sangat :::: :)
ReplyDeleteTq Biolove.. bleh la cuba buat nnt ;)
DeleteTq kak erni..hhaahha..I Bru nk komen,..baby I da nk msuk 5 bulan...pe pn mmg sedap..teringat balik,I ols rasa mcm nak lagi..apa kata mama erni wat lagi..utk baby khayla plak..hehe..muah cikeddd...
ReplyDeleteTq kak erni..hhaahha..I Bru nk komen,..baby I da nk msuk 5 bulan...pe pn mmg sedap..teringat balik,I ols rasa mcm nak lagi..apa kata mama erni wat lagi..utk baby khayla plak..hehe..muah cikeddd...
ReplyDeletemommy feeza kena la cuba buat pulak ;p
Deletemommy feeza kena la cuba buat pulak ;p
DeleteSy dah berjaya try resepi ni.. Tq 😘
ReplyDeleteYeayyyy... tahniah ;)
Deletebreadbutter puding nie dapat banyak tak?
ReplyDeleteThank you resepinya.. I dh buat and menjadi + sedap hehe
ReplyDeletebolh try ni ..
ReplyDeleteSedap sgt DH try..tq share resepi
ReplyDeleteAlhamdulillah, tiga hari yang lepas saya dah try buat. Suami suka sangat2. Terima kasih kerana kongsi ilmu. Sekarang lepas tiga hari, buat lagi tapi try pakai biskut cream crackers yang tawar pulak sebab roti cuma tinggal dua keping dan ada banyak sisa biskut dah lemau sayang nak buang. Masya'Allah, Alhamdulillah, jadi jugak. Cuma saya rendam biskut lebih lama dari roti. Lepas tu bila dah tuang acuan, saya tekap2 dan biarkan nak dekat sejam baru saya bakar. Ini supaya biskut lebih kembang. Alhamdulillah. Terima kasih sekali lagi ye...
ReplyDelete